Sunday, 30 December 2012

0 I LOVE HAZAMA!!

 Baby peminat setia HAZAMA, woowww mmg cinta sgtt.. kalau lah die jadi bf baby.. seronok nye hidup.Mmg baby xcari laki lain dh.. ---> BERANGAN..
siap tahu tentang biodata die.. I LOVE U, HAZAMA!!

Nama sebenar        = Hazama Bin Mohammad Azmi
Nama stage            = Hazama
Tarikh lahir             = 28 November 1984
Tempat lahir           = Kuala Lumpur
Keluarga                = Anak ketiga dari empat beradik
Tinggi/Berat            = 173cm/57kg
Artis Yang Diminati = Once(dewa) , Amy Search dan Mawi
Muzik kegemaran   = Rock Balada

Sebenarnya Hazama merupakan peserta Akademi Fantasia musim keempat,namun nasib tak menyebelahi beliau dan tersingkir dari program itu.Hazama kembali memasuki Akademi Fantasia ke-9 dan sekaligus berjaya dinobatkan sebagai juara.Hazama juga pernah menjadi vokalis sementara kumpulan Meet Uncle Hussain.

Thursday, 27 December 2012

0 Belajarlah kawal emosi

1) Lelaki tidak pernah rasa simpati pada diri mereka sendiri. Kalau mereka putus cinta, tidak pernah terbawa-bawa dan bila bertemu kawan, bertanyakan teman wanitanya, dengan selamba mereka jawab" oh, aku dah putus dgn minah tue". Kemudian mereka berlalu minum teh tarik. Berlainan pula dengan gadis, Mereka lebih banyak yang menjawab. " Tolong jangan cerita & tanya pasal mamat tue lagi.!"

2)Lelaki melihat utama ialah kehidupan mereka. Bagaiman nak teruskan kehidupan nak cari kerja sebagainya biarpun hubungan cinta susah pun putus. Gadis lebih memikirkan hubungan percintaan mereka yang terputus, kenapa jadi begitu? ini bermakna hati perempuan sgt lembut & mudah tersentuh.

3)Pada ;lelaki ada teman wanita, satu bonus. Gadis pula merasakan mesti ada teman lelaki, kalau tidak, hidup jadi tak lengkap.

4) Tanpa teman wanita, lelaki memikirkan tentang kerjayanya, sukan, keluar lepak dgn kawan-kawan.

5) Bila putus cinta,lelaki anggap gadis itu tidak sesuai dengannya & mencari gadis lain.

6)Lelaki berani bersumpah yang mereka tidak kecewa dgn pemergian aweknya walhal mereka sebenarnya sedih & terluka.

7)Lelaki tidak menangis seperti budak kecil kerana mereka tidak bersimpati kepada diri sendiri.

8)Lelaki tidak menganggap putus cinta sebagai satu trauma atau sejarah tetapi bagi gadis pula, merasakan ia sebagai trauma dalam hidup mereka.


0 Tak suka tak apa

Jikalau orang tak suka tak apa
Tapi janganlah kau mengata
Sudah menjadi adat di dunia
Ada rupa dan berharta orang suka

Jikalau orang tak suka tak apa
Biarlah ku mengundur diri
Mungkin kau rasa aku tak sepadan
Dengan dirimu

Ku sedar diri ini
Aku hanyalah insan biasa
Tapi aku ada harga diri
Walaupun terguris hati ini
Hingga menitis air mata
Namun semuanya tak bererti
Bagimu

Waktu orang suka semuanya indah
Waktu dah tak suka oh ada-ada saja
Sukarnya nak ku temui
Cinta yang sejati dan bahagia

 Jikalau orang tak suka tak apa
Tuhan masih menyayangiku
Moga suatu hari akan tiba
Jodoh buatku dengan insan
Yang ikhlas cintanya

Wednesday, 26 December 2012

0 Habis manis sepah di buang


Kadang-kadang aku asyik memikirkan hubungan kami.. semakin hari semakin teruk..Fikiran aku terfikir adakah si dia masih berkomunikasi dgn Xgf si die?? tapi xmungkin.. coz si dia terlalu bencikan si gadis tue. Kadang-kadang fikiran ku terlintas mesti ada punca kenapa si gadis itu mencari lelaki lain dan tinggal kan si dia. Adakah sebab perangainya? Takkan tidak ade punca si gadis itu mencari lelaki lain.. Sebab aku lebih faham perasaan & kemahuan kehendak perempuan. Tidak akan sesaja seorang perempuan akan mencari lelaki lain. Mungkin coz BOSAN, perangai yg EGO, kurang PERHATIAN/ KASIH SAYANG/ ataupun apa saja yang membuatkan seorang yang bernama gadis wat hal & mencari lelaki lain.
WAAAHHH.. aku terasa giler dgn perangai yang ada padanya.. seriusly die mmg seorang yang sangat EGO. Tapi sampai bile die nak wat perangai tue semua?? sampai aku dh ade lelaki lain baru nak nyesal cari aku balik?? Peluang hanya datang sekali.. kalau benda yang dh xdihargai lebih baik lempar/ buang.. Mmg itulah ayat yang selalu kawan2 die cakap kt aku.. tapi, aku hanya dengar kt telinga kanan keluar telinga kiri.. urmm.. Bodoh nya aku kan?? sekarang ni aku tahu mmg susah nak cari gadis yang setia. coz aku tahu.. aku banyak pengalaman & belajar dr kesilapan / pengalaman dr kawan2.. Kebanyakan nya gadis semua inginkan ENJOY, DUIT.. Yg setia pun ade segelintir.. tapi menjak aku jumpe dgn si dia aku blajar erti kesetiaan.. tapi?? apa padahnya?? HABIS MANIS SEPAH DIBUANG..!!
so... apa patut aku wat??

0 Selamat tinggal..!!


Masihkah ingat tentang Seseorang jejaka yang bernama mohd azly??Alhamdulillah.. saya sudah pun memutuskan persahabatan antara kami. Semasa pergaduhan sy dgn Faez fadillah, die muncul dalam hidup sy setelah setahun die meninggalkan sy. Katanya die meninggalkan sy coz terpaksa utk meningkatkan diri dgn kerjaya nya.. Tapi bukan senang-senang sy nak percaya dgn tipu helah nya.Mama sy pun dh menasihatkan supaya tinggalkan dia dan jangan mudah mempercayai kata-kata nya. Sampaikan die berkata ingin masuk minang sy setelah rezekinya cukup utk membiayai masa depan sy.ohhh No... sy tetap tidak akan terima nya kerna hati sy hanya pada seorang jejaka yang bernama Faez fadillah.Tapi kalau benar lah faez dh kurang sayang pada sy.. sy terpaksa melepaskan die pergi walaupun hati ni sakit utk terima. Azly pernah berkata bahawa die sygkan sy tetapi die tidak pernah membuktikan. so, pagi ni saya sudah pun melepaskan MOHD AZLY pergi dr hidup sy..Saya mohon maaf...kerna tidak dapat menunaikan hasrat kamu utk menjadi suami yang baik.. sampai di sini sahaja.. selamat tinggal

0 Sayu hati

Ya ALLAH.. seriusly baby benar-benar terasa dgn kepulangan nya ke kulim tanpa pmberitahuan. Bby dapat tahu pun dari org lain..Bila kol o mesej langsung xbalas. Kalau benar xsuka baby xpe lah.. baby boleh pergi jauh dr hidup die..SEDIH giler bila orang yang kita sayang xhargai dgn ape yang baby wat.. ambil berat.. mesej.. kol.. anything.. Kadang-kadang baby rasa mungkin die dah xperlukan baby lagi.. Tidak mengapa lah.. baby terpaksa lepaskan die, baby remove die dr FB, Buang no.fon die & baby akan pakai no. baru yang baby beli baru-baru ni. Kalau benar die still sayangkan baby, die pasti Add FB , cari baby kt rumah, memujuk baby dgn cara ape pun.. baby hanya mampu bersabar & lihat ape yang akan terjadi selepas ni. Adakah die akan mencari baby balik ataupun tidak..??

Tuesday, 25 December 2012

0 KEPEDIHAN ..


Arrgghhh.. sakitnya!! Assalamualaikum,hari ni baby terpaksa korbankan diri kurang kan CILI, Makanan PEDAS dalam segala makanan.. baby sentiasa sakit perut.. menyocokkk macam kene cucuk dgn jarum, kene tumbuk.. sampai berguling-guling kesakitan..Baby pun xtau lah kenapa asyik sakit jew menjak-menjak break dgn si dia ni.. ke kene maki hamun dr dia?? hehehe.. xpelah anggaplah 1 dugaan yang Allah sgt menyayangi baby.. Then, baby pun pergi jumpa doktor rupanya baby disyaki appendixx ohhh no.. ini mmg satu kenangan oahit & kenyataan yang baby xdapat terima. Yelahhh makanan pedas, cili.. tue sume favourite baby.. mmg xboleh lpaskan sume tue... nak wat camne.. kene terima coz luka dalam perut pun boleh merebak besar bila-bila masa sahaja.. now baby terpaksa pantang.. makan makanan yang tidak pedas...

Monday, 24 December 2012

0 Aku mahukan DIA


Saat aku kenali dia
Hati ini selalu gundah
Selalu ingin dekati
Dan ingin menghampiri dia
Aku mahu dia milikku
Ku harap semua pun tahu
Bahagia terasa bila
Ku melihat senyumannya
Aku sedar ku telah jatuh cinta 
Dengannya hatiku terasa luar biasa
Aku tahu kau selalu curi lihat aku
Matamu jelaskan kau mahu
Katakanlah padaku kasih
Andainya kau punya
Perasaan sepertiku
Agar kita bisa bersama
Tolong jawablah kasih
Jawablah perasaan
Hatiku yang menebal
Ku selalu terbayang senyummu

Aku sedar ku telah jatuh cinta
Dengannya hatiku terasa luar biasa
Aku tahu kau selalu curi lihat aku
Matamu jelaskan kau mahu
Katakanlah padaku kasih
Andainya kau punya
Perasaan sepertiku
Agar kita bisa bersama
Tolong jawablah kasih
Jawablah perasaan
Hatiku yang menebal
Ku selalu terbayang senyummu

0 Sayang...


Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merindukan kamu
Ku harap cinta mu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimulah semangat hidupku

Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kerna ku sayang kamu

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga hatimu untukku
Sayang dengarlah bisikan hatiku
Kerna ku sayang kamu

Sunday, 23 December 2012

0 IM CRAZY




Dapatkah si dia rasa macam mana aku rasa sekarang ni?? RINDU?? SAYANG?? CINTA?? uurrmmm.. sy pun tidak tahu ape yang die rasakan di dalam hatinya.. arrgghh terlalu ramai yang risaukan keadaan sy kerna sy dh mula kurang senyuman, sentiasa sedih, sentiasa nak marah.. uhh.. ape patut sy lakukan?? Sampaikan ada di antara kawan sy dtg dr alor setar semata-mata nak Ceriakan sy.. & mahu mendengar luahan hati saya. Begitu juga mereka risaukan saya kerna sy memang cukup berani melakukan perkara yang benar-benar org lain pun xbrani.. aarrgghh aku CRAZZZYYY.. ---> hanya kerna seorang lelaki.. Terlalu BODOH nya aku ni..masih mengharapkan cinta yang tidak mungkin akan terbalas.. Tidak mengapa kerna aku memang seorang yang penyabar.. sy ni mmg seorang yang senang ditipu.. sebab senang percayakan orang.. tetapi kenapa eh?? Mungkin ini lah perangai yg special ALLAH ciptakan.. Kerna sy ade character tersendiri.. sy jadi diri sendiri & sy tidak hipokrit.. Sy suka kan kejujuran kerna sy pantang ditipu.. urmm.. NOW, sy sudah pun beli nombor baru.. kemungkinan saya akan tukar nombor baru kerna selama ini ramai sgt yang menganggu hidup sy menjak-menjak single ni.. Jd streeessss sgt.. sampaikan lempaq fon.. pecah abizz.. urrrmmm.. yeahh.. sy ni mmg cepat marah.. mungkin hanya di sebabkan perangai ni... si dia meninggalkan ku.. ---> die xtahan kowtt .. tapi marah ni terjadi kerna sesuatu buruk yang sy tidak suka berlaku.. memang lah marah.. xkan lah orang nak marah hanya utk suka-suka.. mesti ada sebab.. marah juga merupakan perkara---> marah sebab sayangg...!! Takkan die pun xtahu?? urmm.. pepandai dia lah nak pilih yang mana baik & buruk.. Satu hari nanty die pasti nyesal coz meninggalkan orang yang banyak korbankan ape saja demi dia.. & menjaga die dgn baik.. Perangai gurl lain-lain.. mmg dr luaran sume sama.. ada hibung, rambut hitam sama.. tapi perangai? character? tidak sama.. Bagaimana dgn kesetiaan setiap gurl?? pun xsamaaaaa... urmm.. biarkan je lah.. kalau benar dia sayangkan sy lagi.. dia pasti cari saya di rumah..
INSYAALLAH.. i love faez fadillah..

Saturday, 22 December 2012

0 Apa kesudahannya?

Setiap hari, setiap masa, setiap detik baby sentiasa menunggu panggilan / SMS dari si dia.. perlu ke sampai macam ni?? memang teruk kalau diikutkan kata-kata orang lain sebab mengharapkan orang yang xsudi / xikhlas.. Grrr.. geramnya bile kite ni terhegeh pada seorang yang xmungkin membalas cinta kita ni.. seksa nya hati ni sangat terluka.. tetapi tiada sesiapa pun yang ingin membalut luka ni.. masih mencari-cari.. kenapa zaman sekarang ni susah nak mencari lelaki yang baik?? aduuhhh.. baby hanya dapat menunggu ,tunggu dan tunggu saja mana tahu ade lelaki yang datang naik kereta BMW masuk minang ke rumah.. hahahhaa.. berangan nye baby ni.. Walaupun baby sedih, tapi sampai bila baby nak tunjukkan muka yang sedih n hati yang kecewa ni.. Menjak jumpa dgn Syukri ( lelaki orang)  die lah yang banyak memberi semangat pada baby.. Dan banyak menjadi kaunseling pada baby..bukan ape die pun xnak baby kecewa dan menyesal dengan ape yang baby wat utk memajukan diri utk masa depan juga.. yaaaa mmg betul tapi dalam hati sedih ni pun baby terpaksa senyum gembira dalam kepalsuan.. terpaakkkkssaaa!!Sebab baby pun xnak orang lain susah memikirkan masalah baby ni.. Terlalu ramai yang mengatakan bahawa baby terpaksa meninggalkan si dia.. mmg baby leh cakap pada si dia.. tapi?? hati ni xsanggup.. n lepas tu baby jadi lemah.. baby teringin nak jumpe si dia lagi sekali.. dan nak perubah keadaan, perbaiki kesilapan.. tapi si dia langsung xberi peluang.. patut ke baby melutut merayu pada si dia..?uhhh.. tentu gurl lain pun meluat kat baby nnti coz dah menjatuh kan maruah sebagai wanita.. urmm.. hanya berserah kepada ALLAH.. baby sampai terbayangkan si dia datang ke rumah menjemput baby keluar.. dalam masa tue.. die bawa bunga & berkata " baby, sudikah baby terima saya sebagai teman hidup baby?? " waaahh.. romantiknya..tapi xmungkin lah si dia nak datang ke rumah baby pun dh xde lah.. sebab kitorang dah xde ape2 ikatan sebagai teman special pun.. Sampaikan mama pun berkata kalau si dia dah xsuka biarkan je lah.. kalau die suka n sayang baby dah tentu die mesej, kol o datang ke rumah.. so?? tunggu je lah  APA KESUDAHANNYA.. !!

Friday, 21 December 2012

0 Kesunyian...

Ya ALLAH.. aku benar-benar kesunyian..Aku mahu mencari teman pengganti tetapi aku tidak mampu ingin menduakan nya kerna ku tetap setia walaupun die telah melukakan hatiku.. Biarlah ape yg telah die buat padaku.. Aku still terima dengan hati yang terbuka kerna aku tahu bahawa Allah sentiasa ada bersamaku.. Aku sengaja menyakitkan hati si dia dgn berjumpa lelaki lain dan membuat relationship di FB dgn orang lain kerna aku tahu die cemburu, ego, dan masih sayang kan aku.. ( benarkah??) Tidak mengapa.. aku tidak mengharapkan kasih sayang dari sesiapa pun.. kalau benar die sayangkan aku.. die akan buktikan sendiri dan aku tidak perlu memaksa nya.. Aku serabut kekadang tue kerna ramai sgt yg memaksa ku utk mencintaiku dan inginkan aku.. OOhhh.. no... bukan senang-senang aku nak terima dorang kerna aku pun dapat menilai keikhlasan mereka. Kalau ade jodoh n ade orang datang minang ke rumah.. aku terima je.. :) insyaallah..

0 Topik ape??

Alhamdulillah.. sy masih bernyawa dan bersyukur kepada illahi masih memberi peluang utk memperbaiki kesilapan sendiri..Mudah-mudahan.. amin(!) Now sy cuba utk melupakan faez fadillah..Kemungkinan sy akan tukar number fon & tidak akan Join talent lagi lepas nie.. coz sy nak fokus kan kerjaya sebagai pelajar.. hehehe..n mana tahu nak fokuskan diri utk BF baru ke..wat masa ni xde lagi coz masih menunggu faez kottt.. urmm.. hehehe.. Insyaallah.. tapi susah kowt nak cari yg baik skrg ni.. tapi sy dh ade org yang nak masuk minang cuma sy xbsedia n xcintakan org tue.. mana boleh nak mcintai org yg kurang kenali.. hehehe.. lain lah kalau pilihan family.. insyaallah sy akan terima.. waaahhh Im so happy, sy dapat berjumpa dgn abg angkat semulaaaa.. selama bkawan dgn faez kurang jumpa coz nak jaga hati seorang kekasih.. then jumpe lah semalam.. yahhooo.. jumpa pun coz die nak g blayar dh.. cari rezeki katakan.. urmm.. sedih plak lah sy nnty pakat seminggu duk menangis teringatkan abg nnty..confirmm(~.~)

Sunday, 16 December 2012

0 mengapa?

Mengapa aku sepi
tangis sendiri 
monolog sendiri

Mengapa terkadang begini
Terasa akan separuh mati
Waktu tiada yang peduli

Aku terdiam bukan 
tiada yang akan faham
Aku terdiam sendu
Tiada tempat untuk aku mengadu

Saturday, 15 December 2012

Aku ingin menjadi yang terbaik dalam hidupmu
Aku ingin jadi mimpi terindahmu
tapi aku tidak kesampaian
ini semua kerana khilafku..

aku selalu berlaku salah denganmu
aku tidak pernah menghargai segala kasih sayang yang kau berikan
dan kini aku rasa menyesal hinggakan aku tidak dapat memaafkan diriku sendiri

Rasa bersalahku tidah pernah berkurang hingga kini
walaupun kau memaafkan segala kekhilafan ku terhadapmu
kau menerima aku sedanya selama ini

aku rasa malu dengan diriku sendiri
kini aku berjanji pada diriku sendiri
yang aku akan jadi wanita yang terbaik dalam hidupmu
dan tidak akan membuat perkara yang kurang siuman lagi
ku kan selalu menjaga hatimu..

3 Terlantar di hospital

Aku terlantar di hospital kerna demam panas dan Hatiku sakit bila mengatakan aku terpaksa meninggalkanmu.. kerna ku tak sanggup cinta ku hanya bertepuk pada sebelah tangan.. Kini, aku baru pulang dari hospital hanya kerna si dia. yang membuatkan aku menjadi BODOH kerna membuat kerja yang tak masuk akal bagi setiap orang..Aku tahu ia telah membatasi agama tetapi masa itu dh kehilangan dan tidak memikirkan Tuhan dan family.. Aku mwmohon maaf kepada Illahi kerna perkara ini tidak akan berulang lagi.Aku sakit bagaikan separuh mati terseksa dengan Muntah darah berpaket2 aku di masukkan air ke dalam badan.Aku takot si dia menduakan aku walaupun aku tahu aku dgn si dia tak mungkin akan bersatu lagi.Aku terasa dgn keadaan aku terlantar di hospital tiada siapa pun yang mjenguk aku. Ibu bapa sibuk dengan kerja, aku rasa kosong sunyi. Mahupun kami bermasalah tapi ibu ku tetap mberi sokongan dengan adanya kami supaya kami dapat berkawan dulu.Aku pun tak tahu ape yang ada padanya sampaikan aku tergila-gila hanya kerna dia.. Dan aku tak tahu kenapa ibu bapa aku sangat sukakan si dia.Insyaallah dengan ikatan batin yang kuat dari kami.. kami akan perbaiki kesilapan kami.. amin..(!)

Tuesday, 11 December 2012

0 Ingin kau tahu..

Aku ingin kau tahu..
Hatiku sakit bila kau mendustaiku..
Hatiku terluka dengan perbuatanmu..
Hatiku gelisah pabila kau hancurkan cintaku..

Aku ingin kau tahu..
Saat kau melangkah pergi..
Hatiku menangis
Hatiku kecewa..

Namun..
Aku ingin kau tahu..
Aku tetap mencintaimu..
DAHULU..SEKARANG.. & SELAMANYA..

Monday, 10 December 2012

0 Engkaulah kekasih halalku..

Faez Fadillah...
 
Kaulah yg pertama..
Kau mengetuk pintu hatiku..
Ku hulurkan salam kasih..
Kau hadiahkan aku cintamu..
 
Aku buka gerbang hati ini untukmu
Hanya dirimu..
Kerna kau terlalu istimewa buatku..
Bahagianya tika berada dalam dakapanmu..
 
Kucupanmu itu amat bermakna
 Kau sering berada di sisiku..
Tidak pernah kau menyeksa hatiku..
Tidak pernah kau membuatku kecewa..
 
Hari mendatang diharungi bersama
Penuh senyuman..
Penuh keriangan...
 Penuh senda gurauan..

Bila ku kesedihan ..
Kau beri segala keceriaan..
Kau memujuk hati ini..
Aku bahagia..

Kita bina impian bersama..
kita leraikan segala kecelaruan..
Kita musnahkan segalanya..
Kita sama-sama ikat tali perjanjian..
 
Kita simpulkan rapi..
Setiap rajuk  pasti ada yang memujuk..
Tersenyum kembali..
Indahnya..

Engkaulah kekasih HALALKU..
 
 
 


Sunday, 9 December 2012

0 Luahan hatiku

Saat ini aku masih sendiri
Masih mencari nilai diri
Kadang kala aku rasa diri ini
Tidak layak untuk dikasihi
Dan dimanjai apatah lagi untuk disayangi
Oleh insan yang bergelar LELAKI

Bukan juga bermakna aku menolak takdir illahi
Bukan mahu mengubah fitrah hidup insani
Cuma aku yang merasai derita ini
Tidak mahu orang ketahui rahsia hati ini

Begitu payah aku cuba mengusir rasa ini dari hati
Andai masa boleh diputar kembali
Ingin aku mengubah agar keadaanya bukan begini
Andai boleh aku kembali walaupun sekali
Nescaya akhir ceritaku bukan begini
Sakitnya menanggung kecewa ini sungguh tidak terperi

Padamu insan yang ku kasihi 
Aku doakan kau bahagia bersama orang yang kau cintai
Aku mohon ampunkan diri ini
Kerna aku tidak mampu lagi mengusir rasa hati ini
Maafkan ku wahai teman
Aku terima walaupun aku tak rela pemergianmu..
 

Thursday, 6 December 2012

0 KATA indah dr AKU..


"Cintailah kekasihmu sekadarnya, siapa tahu ia akan menjadi musuhmu suatu hari nanti. Dan bencilah musuhmu sekadarnya, siapa tahu ia akan menjadi kekasihmu suatu hari nanti."

Apa yang kita perlu lakukan adalah dengan sentiasa berdoa agar diberikan insan yang terbaik buat diri kita dan berusaha menjadi yang lebih baik. Bukanlah pengakhiran cinta itu satu hukuman tetapi hikmah yang diberikan oleh Allah, kerana dia lebih mengetahui apa yang lebih baik buat diri kita.

LELAKI yang BAIK itu tidak semestinya datang dengan Kepala BERKOPIAH, JANGGUT sejambak atau HARTA yang MEMBUAK...Betapa indahnya nya jika berada di JALAN ISLAM, KASIH SAYANG kerana ALLAH, BERJUMPA dan BERPISAH kerana Allah...
ALLAHURABBI..

kamu perlukan KEKUATAN untuk mengahadapi KELEMAHAN, kamu perlukan KEBERANIAN untuk menghadapi KETAKUTAN, dan kamu perlukan ALLAH di dalam perjalanan KEHIDUPAN ^_^

Masa depan milik ALLAH ..kita tak tahu apa pon ...saya ataupon kamu kita tak tahu apa yang berlaku kejap lagi ..percayalah... ALLAH tak akan membiarkan kita sekelip mata..Sedangkan permintaan iblis yang paling ingkar pon ALLAH makbulkan ..apatah lagi kita manusia yang kekurangan... mohonlah kepada ALLAH

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim..
Sesungguhnya Hati Ini Tidak Pernah MENDAMBAKAN Seorang Insan Yang SEMPURNA Tuk Menjadi TEMAN HIDUPKU,Namun,Cukuplah Diriku Merasa SEMPURNA Pabila Memiliki Dirinya,Dan Dapat Membuatnya SEMPURNA Di MATAMU..Amin Ya Rabb

Jangan bersedih bila orang lain tidak memahami dirimu.Tapi berdukalah kerana dikau tidak memahami orang lain.Jangan bersedih bila orang lain tidak mempercayai dirimu.Tapi berdukalah kerana dikau tidak percaya pada dirimu sendiri,musahabah diri untuk diri ini.

Allah buka pintu keampunan pd waktu siang utk Dia mengampunkan org yg buat dosa pd waktu mlm, & Dia membuka pintu keampunan pd waktu malam utk Dia mengampun org buat dosa pd waktu siang.”
Berdoalah kepada Allah, dalam keadaan yakin doa kamu diterima.Tabarakallah

Jadilah kamu orang yang baik, orang yang baik bila ada di sukai, bila tiada di rindui, bila mati di tangisi. Janganlah kamu jadi orang jahat, bila ada di benci, bila tiada di sukai ,bila mati di syukuri.

Air mata kadang kala lebih istimewa daripada senyuman,
kerana senyuman boleh dberikan kepada sesiapa sahaja,
tetapi tangisan hanya dtitiskan untuk orang yang tersayang...!
Hargailah mereka yang menitiskan air mata untuk anda =) 

Allah memberikan pertemuan agar Takdir di cipta..
Allah mewujudkan Sayang agar kita Boleh mengenali..
Allah menitipkan Rindu untuk kita Saling mengigati..

P/S: Bukan hanya DEKAT DI MATA, bukan jua yang DEKAT BICARANYA. Tetapi yang sentiasa DI HATI dan DIINGATI dalam setiap BISIKAN DOA.. .terima kasih ALLAH ♥

Monday, 26 November 2012

0 Terima kasih YA ALLAH...



Terima kasih Ya ALLAH .. (!) Kerna ketemukan baby dgn Faez fadillah pada 26hb November, jam 5 ptg.. Alhamdulillah.. baby Bersyukur sangat dgn ape yang baby usahakan selama ni.. baby pujuk bagai nak gila.. then, baby dh kurangkan bkawan dgn ramai kawan-kawan lelaki.. di samping itu juga, baby putuskan hubungan antara baby dgn  Adik angkat & abang angkat baby.. Bukan apa, cuma nak jaga perasaan & hati faez.. baby sanggup buat apa sahaja demi faez.. Baby hanya mampu berubah & beri kasih sayang pada faez je..itu sahaja yg baby leh buat die bahagia kerna baby tak mampu nak berikan wang @ hadiah.. mana yg mampu insyaallah.. Baby berharap sangat baby dengan faez akan berbaik semula.. memang cinta ni amat sakit bile di sakiti.. tapi bila manis.. sangat bahagia..boleh ingat sampai bila-bila saja..Mungkin faez xboleh terima dgn perangai baby.. tapi baby boleh berubah.. & nak sangat dorongan dari die.. mudah-mudahan baby dapat buat yg terbaik & yg termampu jew.. INSYAALLAH...

Tuesday, 20 November 2012

0 Maafkanku,kernA KHILAFKU!

Faez fadillah,
Aku ingin menjadi yang terbaik dalam hidupmu,
Aku ingin jadi mimpi terindah mu,
tapi itu tidak kesampaian,
ini semua kerana Khilafku..

Aku selalu berlaku salah,
Aku tidak pernah menghargai segala kasih sayang yang kau berikan,
dan kini aku rasa menyesal hinggakan aku tidak dapat memaafkan diriku sendiri,

Rasa bersalah ku tidak pernah berkurang hingga kini,
Walaupun kau memaafkan segala kekhilafan ku padamu,
Adakah engkau akan menerimaku seadanya?..

Aku rasa malu dengan diriku,
Kini aku berjanjji pada diriku,
Yang aku akan jadi wanita yang terbaik dalam hidupmu,
Ku kan selalu menjaga hatimu..

Aku bermohon kepada Yang Esa..
Bahawa aku lah orang yang akan kau sayangi selamanya....


Saturday, 17 November 2012

0 bagaimana Cinta kami?




Ya ALLAH , adakah aku org benar-benar BERDOSA sgtkah bagi dia?? sampaikan si dia Tetap xboleh menerima hati ku ini kembali? Aku berharap sgt Dialah org yg boleh membimbing & menjadi IMAN dalam rumah nanti.. INSYAALLAH.. Now, minggu Final exam.. waarrrgghh Paper final baby pun akan start hari ISNIN... baby pun still xtudy lagi.. seriusly, kalau bab CINTA ni... mmg effect pada pelajaran.. xtahu nak ubah camne lagi.. tapi wat masa ni Carry mark semua subjek dah LULUS... alhamdulillah..Mudah-mudahan leh dapat GRED yg bagus.. Kadang-kadang baby terfikir jugak kalau die katakan sayang kenapa die still xboleh bagi peluang kat baby.. adakah sayang itu hanya pada mulut?? hatinya bagaimana pula?? Setiap pagi baby akan bangun awal solat subuh then menunggu mesej darinya.. bile tunggu still xda juga rasa macam dh patah semangat pun ada.. tapi baby try kuatkan diri.. Kawan-kawan yg merupakan BISIKAN syaitan menasihati Supaya mencari lelaki lain.. Tapi baby xakan ikowt kata-kata kawan yg lain coz baby hanya akan menyayangi org lain hanya kerna hati bukan utk sekadar mengubati hati yg luka ini..Ohhhh nooo... baby bukan jenis org yg macam tue.. baby akan mencari org yg baby sayang... & ada segelintir kawan yg baik juga hanya mampu memberi sokongan coz dorang dapat rasa cinta antara kami mmg betul-betul sgt SWEET.. sesama dh korban kan macam-macam..kalau ingatkan balik mmg rasa RINDU sgt... nak je ulang balik peristiwa itu semua.. bak pepatah Tangan tidak akan berbunyi sekira nya kita hanya bertepuk sebelah tangan.. baby harap CINTA BABY antara FAEZ FADILLAH akan bertepuk dengan kedua-dua belah tangan.. AMIN..(!)

0 Frust CINTA?





FRUST CINTA?? MUNGKIN inilah org yg terakhir.. Hari ni hari ke -3 baby dalam kes pergaduhan antara FAEZ & BABY.. Astaughfirullahulazim, baby dh diceraikan dalam Hubungan PERCINTAAN kami.. hanya kerna Kes CEMBURU yg terlampau.. baby ni mmg seorang yg sgt Sensitif , kuat cemburu gara-gara Kerjaya FAEZ dalam bidang photographer. Ya allah , baby cuba kuatkan semangat untuk melupakan tetapi payah.. baby rasa Faez seorang lelaki yg boleh membimbing baby dr jahat kepada kebaikan.. Baby sanggup mati dari kehilangan nya.. bukan Apa, kadang-kadang baby pun sunyi coz baby dh jarang aktif dalam bidang seni sebagai seorang talent.. baby pun nak jugak die ada byk gambar baby dalam kamera die hanya ebagai kenangan manis pun dh cukup.. baby hampir wat sesuatu yg boleh membuat kan baby mati & rasa hina dr pandangan org lain.tpi biarlah rahsia..(privacy kot) urmm.. Mungkin bagus jugak faez wat cara ni.. coz baby dapat memperbaiki kesilapan baby sebagai seorang yg kuat cemburu.. ALHAMDULILLAH, sekarang ni baby banyakkan solat sunat hajat, taubat supaya dapat mengelakkan membuat perkara yg keji & dihina oleh ALLAH...Btw, baby sgt berterima kasih kpada faez fadillah kerna mengajarku utk mengubah kepada kebaikan.. TAPI.. dgn adanya masalah ini juga baby mmg lemah , & mudah dapat penyakit (demam, asthma) . Mungkin baby kurang antibodi kot..Seriusly, baby sgt mencintai FAEZ FADILLAH.. baby hanya mampu cuba & berusaha supaya cinta kami akan kekal selamanye.. AMIN..(!)
baby minta maaf sayang..jika baby terlalu jelez.. sekarang ni baby akan percaya kepada abg.. supaya abg xakan curang pada baby.. LOVE U..

Tuesday, 9 October 2012

0 Anakku!

Alhamdulillah dgn berkat kurniaan ALLAH.. baby di kurniakan anak yg comel, ketot.. ggrrrr!!! geram nye sgt comelote...1st time ketemu di rumah jiran kawan baby iaitu d taman kulim hi tech 2. berjalan-jalan, berlari-lari, main dgn ibunya.. dia lah TOMMY.. anak kucing.. heheheheh..(!)
kami telah seludup.. bukan ape xnak lah die sakit n diseksa oleh orang lain.. kesian tau xdiberi makan.. CIAN.. cian.. cian...Lepas settle seludup je kami bawa die ke KLINIK HAIWAN.. supaya elak dr jangkitan bakteria,virus & kutu.. yeahh.. 6hb lalu baru je bawak g klikin utk suntikan vaksin.sayang bebeno aku dgn kucing ni.. org cakap kalau mereka yg minat pada kucing ni , die seorang yg penyayang.. :)


Tuesday, 18 September 2012

0 FEVER (!)


Alhamdulillah, syukur ke hadrat illahi baby masih bernyawa dan sembuh dari demam cuma tinggal batuk & selsema jew.Tapi lepas baby baik demam je.. faez pulak djangkiti virus demam dr baby.. alolo ciannye.. Tapi dengan keadaan yg selalu asthma , penat terkejar sana sini dr S.PETANI.. tetap belikan barang dapur nak wat Sup ayam supaya kurangkan sikit demam die. waaahhh pandai pulak baby masak sup.. biasa lah dh nama pun ade mama .. swuh lah mama ajar masak utk faez.( caring kew? ) hehehe.. konon nye.. mudah2 han die dapat menghargai ape yg baby wat. Insyaallah.. 
Bukan nye nak Bodek family die pun.. baby wat cm ni pun coz terlalu syg kan die.. biar die dapat bezakan baby dgn XGF die.. :) jahatt nye.. ( mmg pun) hehehe,,. Kalau ade jodoh insyaallah kami akan bersama. Di samping itu juga family die dapat menerima baby utk dtg ke rumah, jaga faez semasa die demam.. yeyeaaahh.. tanda2 lampu hijau ni..( perasan nak mampus..) macam lah faez nak kt aku.. hehehe.. harap2 faez sihat dgn cepat.. amin(!)

Friday, 14 September 2012

0 JODOH berada di mana-mana sahaja

Semasa memandu … agak tertarik dengan kata-kata Dr Fadzilah Kamsah kat radio. Berikut antara kata-katanya:


Mungkin sekadar bertegur sapa... bertanya khabar .. rupa-rupanya orang itu adalah jodoh anda? (ops!! ini kata-kata saya okey, bukan Dr. Fadzilah Kamsah. hehe)


… sesiapa yang ingin mencari pasangan hendaklah sentiasa bersedia! Bersedia pada bila masa-masa saja. Ini kerana jodoh itu akan datang pada bila-bila masa, ia tak pilih tempat. Di mana saja, anda mungkin ketemui jodoh pasangan anda.

Satu cara bersedia ialah hendaklah berpakaian cantik. Biar sederhana tapi nampak cantik. Orang perempuan mesti nampak cantik. Jangan kerana hanya nak keluar ke kedai Mamak je … pakai gitu-gitu saja. Tak nampak cantik. Masih pakai bedak sejuk kat muka. Iyalah kedai mamak bukannya ada apa… tapi orang perempuan mesti ingat! Mungkin bukan mamak itu tapi anak mamak itu. Anak Mamak yang handsome macam amir khan itu yang sedang duk perhati anda …

Orang lelaki mesti ingat, satu daya tarikan kuat kepada orang perempuan ialah dengan berpakaian kemas. Tapi jangan ter over pula. Berpakaian kemas adalah first impression kepada orang perempuan. Orang perempuan suka lelaki berpakaian kemas! Dengan berpakaian kemas… boleh cair hati mereka ...

Dalam mencari pasangan, orang perempuan juga boleh mencari dan mengejar. Bukan hanya orang lelaki saja yang boleh mencari dan mengejar …

Satu lagi ialah biar hati itu dipenuhi rasa kasih sayang. Jika dalam diri anda penuh kasih sayang maka maka orang lainpun akan lebih-lebih sayang anda! Tapi jika diri dan hati dipenuhi perasaan benci maka oang-orang di sekitar juga akan turut membenci anda!

p/s - ermm orang perempuan pun boleh kejar-mengejar juga ek. Jangan biarkan lelaki saja mengejar okey. Nanti melepas .. kan rugi tu. hehe

0 I'm SICK!



Argghh.. Alhamdulillah, walaupun Sick bby tetap bernyawa di dunia ini.. Terima kasih YA ALLAH kerna beri kesempatan utk memperbaiki kesilapan di dunia ini..Baby masih demam, hari ini dh masuk 4 hari selsema+ batuk+ asthma.. Tapi yg pelik nya, dada baby ni semakin lama semakin lemah jew, selalu sangat Asthma kene pam inhaler... waaaahhh.. takowt nye, coz ramai keturunan belah mama yg meninggal disebabkan Asthma.. Sementara itu lah baby kene kuatkan semangat supaya baby leh hidup dengan lama.. uTk bertemu dgn jodoh secepat mungkin( opsss gatai plak) .. hahahaha(!) Tapi wat masa ni FAEZ FADILLAH yg menjaga n membawa sy g jumpe Doctor baru-baru ni.. takowt xterhingga sungguh die tue bile baby asthma.. risau jew.. INSYAALLAH baby akan ok syg.. dont worry eh..sampaikan nak swuh baby g wat pemeriksaan paru-paru.. urmm.. abg.. im ok lorh.. dont worry.. ALLAH akan sentiasa ada di sisi umat nye bile umat itu meningatiNYA selalu.. amin(!)

Wednesday, 12 September 2012

0 special day's

4hb SEPTEMBER 2012 , Bermulanya hari yg istimewa iaitu BIRTHDAY faez fadillah.. Alhamdulillah, baby dapat mengejutkan dgn satu kejutan yg sangat istimewa.. Usaha punya usaha xmau dketahui oleh die dgn kejutan yg baby berikan.. die bhajat nak shoot baby bersama kawannya, Fahmi.. tapi baby dh berbincang n mnyuruh fahmi simpan rahsia yg baby ingin wat kejutan.. tepat jam 2ptg baby keluar beli hadiah sempena besday die.. iaitu (minyak wangi, cap, & kek) tetiba HANDFONE KU BERBUNYI...(!!!) arrgghhh.. Angkat je lah.. " sayang kuar jap syg.." padahal duk beli kek die black forest 2.. nyum3..ohh.. nasib xterkantoiii.. then truskan perjalanan siap3..nak g shoot n wat suprise... alhamdulillah... lepas shoot 2.. trus kuarkan kek dr kereta n bawak kt die... SAMBIL nyanyi ZHU NI SHENGRI KUAILE.. (!) hehehe.. terharu lorhhh.. coz 1st time dlm hidup die gf amik berat n wat suprise kt die.. TAPI ape2pun baby dapat happykan die sudah memadai.. amin..(!) LOVE U.............




0 shoot couple

wow(!) FANTASTIC BABY.. inilah first time baby shoot couple dgn BF,(faez fadillah) lagipun dh mmg berniat lama pun nak shoot couple sekali dgn bf.. Akhirnya tertunai juga..




Ini lah die pujaan hatiku yg umur nye jauh beza dgn baby... btw baby xbrape kisah sgt tentang umur tue.. janji die boleh mbimbing baby pada kebaikan sudah memadai... amin..(!)

Thursday, 16 August 2012

0 My hubby

FAEZ FADILLAH B.JAMIL, die lorh hubby ku sekarang nieh.. Btw, die suke sangat wat suprise..(!) 1time dalam hidupku ini lah kali pertama baby dapat lelaki yg benar2 ade perasaan syg.. n suke wat suprise..nak tau ape suprise nye?
* Dtg kt tempat keje.. xbg tahu tetiba muncul depan mata.. alih-alih keluarkan sekuntum Bunga ros.. (!) so sweeettt... i like it.. seriusly..macam dalam filem hindustan pun ade. kahkahkah..
*suatu hari, beg tgn baby putus.. then die kata ade kt penang..then tetiba die kata dtg lewat.. ingat nak majuk dh .. coz janji xdtepati.. ehhehehe..alih2 datang jugak.. bawakan beg tangan baru.. aarrgghhh.. leopard plak.. suke gileeerrr.. my favourite..
kalau nak dceritakan mmg banyak sgt suprise die.. nak cerita pun xabiz.. hahaha..tapi baby sangat hargai dengan pertemuan baby dgn insan yg bernama FAEZ FADILLAH.. yg dtemukan oleh ALLAH S.W.T..
Insya ALLAH.. baby akn tunaikan janji supaya dapat membahagiakan die..

Wednesday, 15 August 2012

0 Gigihnya saya(!)

Gigih?? ape maknanye di sebalik perkataan GIGIH?? hehehee.. Korang semua tertanya-tanye.. Baby terpaksa menggigihkan diri utntuk mencari wang.. utuk ape?? Untuk bayar yuran pengajian 1 sem Sebanyak RM 6250.. wow.. banyak kan? Bukan ke aku dapat loan?? hurrmm.. nope.. sem ni baby xdapat dh.. bukan ape.. kene sekat sebab POINTER below 2.5.. argghhh...tension nye baby.. kalau fikirkan pasal duit.. kadang-kadang nak tumpu blajar pun susah.. padahal pointer baby meningkat kowt.. sedih nye..(!) xde sape yg boleh tolong baby pun.. bukan xnak minta mama n ayah.. cume xnak susah kan dorang.. urmm.. sampaikan kadang-kadang terpikir benda yg bukan-bukan.. (jual organ lorh, macam2g).. tiap malam setiap masa jual baju... tapi xlaku jugak.. semata2 nak cari duit utk sebulan kne bayar RM 652.. mane lah aku nak cari duit ni eh... byk sungguh dugaan yg aku timpa.. tapi aku terima dgn seadanya.. mungkin ALLAH nak menguji kesabaran aku..

0 Kelisa purple ku..(!)

Assalamualaikum.. baby rindukan kereta KELISA.. waarrgghhh(!).. kereta baby problem then hantar kt bengkel mber.. tapi dorang seolah-olah cam katok duit je.. bayangkan dh lah hantar kt bengkel die sebulan lebih baru siap.. alih-alih kene tukar macam-macam sampai berharga RM 1387.. ape kejadah nye.. macam kene tukar seketul enjin kosong..geram giler kot.. lpas tue bile dapat kereta ,esok pagi nya xleh start pulak.. pergi pulak tanye die" asal xleh start". sampai kan aku repair kereta sendiri, jumper.. pun xbole gak... die pun dtg umah baby.. amik kereta tue.. then die cakap starter problem plak.. ape ke bodoh nya ade bengkel tp xtau ape poblem nye.. lembap plak tue..sekarang ni baby tgn pikir mane lorh nak cari duit nak bayar duit kereta ni..poning den..(!)

0 I want to be with u forever




Alhamdulillah.. dengan adanya Faez fadillah, sy dapat membiasakan diri dengan setia.Saya cuba menjauhkan diri dari kawan lelaki, XBf.. Mungkin dgn cara ini saya juga dapat kasih sayang yg cukup sempurna..(mudah-mudahan). Saya cukup jujur dgn ape yg saya lakukan setiap masa, keluar dgn sesiapa pun supaya die tidak ragu dengan hubungan kami.. patutkah?? kadang-kadang aku berfikir, mungkin dgn JUJUR itu boleh mnyebabkan die cemburu.. tapi ade baiknya juga.. kan..kan..kan?? ... Tak ape lah.. janji aku percaya pada diri sendiri bahawa aku sayangkan insan yg bernama Faez fadillah.. walaupun die umur muda.. rasa nya sekarang ni Cinta xpandang pada umur dh kowt..! janji ade ikatan kasih sayang yg kuat sudah memadai..n boleh jaga kite sampai akhir hayat.. so bg mereka yg d luar sana..xpelu lah memilih sangat.. xkawin pulak korg nnti.. Insyaallah, sy akan doakan kebahagiaan kawan2 saya di luar sana.. moga bahagia bersama teman tersayang.. amin..(!)

0 Selamat berpuasa..(!)

        Puasa adalah ibadah yang istimewa, kerana puasa adalah ibadah yang diamalkan secara turun temurun semenjak zaman sebelum Nabi Muhammad SAW. Semenjak daripada itu penyariatan puasa ini berjalan merentasi umat setiap nabi-nabi sehingga kepada umat akhir zaman iaitu umat nabi Muhammad SAW. Puasa adalah suatu lambang pengorbanan seorang hamba untuk menunjukkan ketaatan total hanya kepada Allah SWT, selain disisipkan banyak faedah-faedah yang positif daripadanya.
Hasil daripada kebaikan berpuasa ini, banyak kajian-kajian sains telah dibuktikannya pada hari ini. Walaupun nampak seakan-seakan ibadah puasa ini membebankan, tetapi sebenarnya tidak, puasa ini terlalu banyak hikmah yang tersembunyi daripadanya. Contohnya, pembunuh No 1 dunia hari ini tidak kira di mana-mana negara adalah berpunca daripada pemakanan yang diambil, sudahlah makanan-makanan pada hari ini dicampur dengan pelbagai bahan yang tidak baik untuk diri, ditambah pula lagi aktiviti makan tidak henti-henti, ada sahaja menu baru yang akan dicipta dan diiklankan.
Ini adalah masalah yang sangat serius, maka agama datang membawa keselamatan dan petunjuk. Selain daripada suruhan supaya jangan makan berlebihan, tidak membazir, makan sebelum kenyang, makan yang baik-baik lagi halal dan bermacam-macam lagi suruhan, maka konsep ibadah berteraskan puasa diterapkan lagi di dalam kehidupan orang Islam supaya lebih lagi mengekalkan momentum kesihatan yang baik demi untuk beribadah kepada Allah SWT.
Ini  adalah salah satu manfaat yang sangat besar daripada aktiviti berpuasa, selain mendapat ganjaran yang besar, dapat juga merehatkan perut yang sentiasa disajikan dengan makanan-makanan yang berbagai-bagai.


30 Manfaat / Keutamaan Shalat Tarawih:

Malam ke 01 : Siapa yang shalat Tarawih pada malam pertama dihapus dosa seorang Mu’min seperti ketika ia di lahirkan.
Malam ke 02 : Shalat Tarawih pada malam kedua di ampuni dosa dirinya dan kedua orang tuanya, jika keduanya Mu’min.
Malam ke 03 : Malaikat berseru dari ‘Arsy ” Telah diangkat amal dan dosanya yang telah lalu dan di ampuni oleh Allah SWT.
Malam ke 04 : Baginya mendapat pahala, seperti pahala membaca Kitab Taurat, Zabur, Injil dan AlQur-an.
Malam ke 05 : Allah SWT memberinya pahala seperti pahala Sholat di Masjidil Haram, Masjid Madinah dan Masjid Aqsho.
Malam ke 06 : Allah SWT memberinya pahala Thawaf di Baitul Makmur dan di mintakan ampun baginya oleh setiap batu benda.
Malam ke 07 : Seumpama pahala yang di peroleh nabi Musa A.S dan penolong dari kejahatan Fir’aun dan Hamman.
Malam ke 08 : Allah SWT memberikannya pahala seperti pahala apa yang diberikan kepada Nabi Ibrohim AS.
Malam ke 09 : Seumpama pahala Ibadah nabi Muhammad SAW.
Malam ke 10 : Allah SWT memberinya Rizki dan kebaikan di dunia dan akhirat.
Malam ke 11 : Apabila Ia meninggal dunia, seperti dilahirkan dari Ibunya.
Malam ke 12 : Ia datang pada hari kiamat kelak dengan wajah berseri-seri seperti bulan purnama.
Malam ke 13 : Ia datang pada hari kiamat, selamat dari kejahatan (kejelekan).
Malam ke 14 : Malaikat pada menyaksikan bahwa sesungguhnya orang tersebut telah Sholat Tarawih maka pada hari kiamat kelak Allah SWT tidak akan menghisabnya.
Malam ke 15 : Para malaikat bersholawat kepadanya dan menjaga di ‘Arsy dan kursi.
Malam ke 16 : Allah SWT mencatat baginya akan di bebaskan dari api neraka dan masuk surga.
Malam ke 17 : Diberikannya pahala seperti pahala para nabi.
Malam ke 18 : Satu Malaikat berseru : ” Hai Hamba Allah bahwasanya Allah SWT telah meridhoi kamu dan ke dua orang tuamu.
Malam ke 19 : Allah SWT akan mengangkat ke surga firdaus.
Malam ke 20 : Allah SWT memberikan pahala para Syuhada dan orang-orang Sholeh.
Malam ke 21 : Allah SWT membuatkan baginya sebuah istana di surga dari cahaya.
Malam ke 22 : Pada hari kiamat nanti, selamat dari kesulitan dan kesusahan.
Malam ke 23 : Allah SWT membangunkan baginya sebuah kota di surga.
Malam ke 24 : Dua puluh empat (24) permintaanya di kabulkan oleh Allah SWT.
Malam ke 25 : Allah SWT mengangkatnya dari siksaan kubur.
Malam ke 26 : Allah SWT mengangkatnya baginya pahala empat puluh tahun (40 thn).
Malam ke 27 : Ia akan melewti jembatan Shirotul Mustaqim pada hari kiamat kelak seperti kilat menyambar.
Malam ke 28 : Allah SWT mengangkat baginya seribu (1000) derajat di surga.
Malam ke 29 : Allah SWT memberikan pahala seribu (1000) haji yang makbul.
Malam ke 30 : Allah SWT berfirman : Hai Hambaku, makanlah buah-buahan di dalam surga dan mandilah engkau dengan air Salsabil dan minumlah dari telaga kautsar, Aku tuhanmu dan engkau hamba-Ku.

Sunday, 12 August 2012

0 teman hidup baru

Alhamdulillah.. syukur kepada ALLAH.. aku masih bernyawa utk menunaikan ibadah puasa bersama keluarga tercinta..& uopps.. bf baru tersayang.. (Faez fadillah b jamil) .. bagaimana aku leh mengenali nye?? msti korang tertanye2.. lorh.. biasa lorh dh nama pun sy hidup dgn seni photography.. maka die adalah seorang photographer../ sy pulak talent... kami saling myayangi dan bmulalah buku baru antara kami..
ini lorh org nye yg suke sangat wat suprise.. btw, sy sudah pun mngenali dgn family nye.. tapi die masih xde masa lagi utk mngenali keluarga sy.. insyaallah Raya ni akan bawak g jumpe keluarga sy juga.. wait n see..(!)
saya xpernah lagi dapat BF yg setia , seikhlas seperti die.. dgn itu sy akan menjaga die sepertimana die jaga saya.. n akan setia.. INSYAALLAH .. jika ia Jodoh sy.. sy akan hargai pemberian dr ALLAH S.W.T..
Amin..(!)


0 selamat berpuasa

Thursday, 14 June 2012

0 Apakah dosa besar dari melakukan maksiat?


Pada suatu senja yang lengang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-hayung. Pakaianya yang serba hitam menandakan bahwa ia berada dalam dukacita yang mencekam. Kerudungnya menutup hampir seluruh wajahnya tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang telah meroyak hidupnya.
Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu perlahan-lahan sambil memberi salam. Maka terdengarlah ucapan dari dalam, "Silakan masuk" Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya berderai tatkala ia berkata,
"Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya."
"Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut.
"Saya takut mengatakannya."jawab wanita cantik..
"Katakanlah jangan ragu-ragu!" desak Nabi Musa.
Maka perempuan itupun terpatah bercerita, "Saya... telah berzina".
Kepala Nabi Musa terangkat,hatinya tersentak.
Perempuan itu meneruskan, "Dari perzinaan itu saya pun... hamil. Setelah anak itu lahir,langsung saya... cekik lehernya sampai... mati," ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya.
Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang ia mengherdik, "Perempuan bejad, pergi kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!"...teriak Nabi Musa sambil memalingkan mata kerana jijik.
Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terantuk-antuk keluar dari dalam rumah Nabi Musa.. 
Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus kemana lagi hendak mengadu.. Bahkan ia tak tahu mahu dibawa kemana lagi kaki-kakinya. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya. 
Ia tidak tahu bahwa sepeninggalnya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya, "Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya?"
Nabi Musa terperanjat.  "Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina dan pembunuh itu?" 
Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril. "Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?"
"! Ada!" jawab Jibril dengan tegas.
"Dosa apakah itu?" tanya Nabi Musa.
"Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina".
Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut. Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. Bererti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya.
Sedang orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahwa Allah itu ada, di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya.
Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita pezina dan dua hadis Nabi, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban solat dengan istiqomah.
p/s : Kalau rajin..tolong sebarkan maklumat ini kpd saudara Muslim Muslimat yg lain agar menjadi amalan kpda kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun beliau sudah meninggal. 

Friday, 18 May 2012

0 Shoot event zack ash

Assalamualaikum.. wahh.. sekian lama aku stop shoot semata-mata nak tumpukan final exam.. now, baby dh mula aktif dgn shoot iaitu bersama zack ash, philantrophy iem, azlan nordin, muammar, kenapa apit, n the geng(!)


hasil kerja PHOTOGRAPHER : philantrophy iem... beliau sgt berbakat dalam manipulation


photographer : kenapa apit
photographer : zack ash
photographer : faez fadillah
photographer : muammar , edit by : me
shoot with photographer dr taiping.. tq to faiz salleh coz sanggup dtg jauh2 semata-mata nak shoot i

Wednesday, 9 May 2012

4 Final MENGHANTUI ku..





Assalamualaikum, baby sgt sedih dgn ape yg telah baby usahakan selama ini.. tapi hanya sia-sia.. (cukup sia-sia). Semalam 8/05/12 telah menghantui hidup ku dgn final paper subjek THERMAL SCIENCE.. Ya ALLAH.. baby dh berusaha selama seminggu study subjek tue bagai nak gile.. sampaikan subjek lain xstudy pun.. sampai je meja peperiksaan hatiku berdebar-debar nak buka paper final tue.. sgt takutt.. sekali buka , ada 2 soalan je yg leh wat.. yg lain xleh.. bukan ape jadi blur.. rumus yg kacang pun boleh lupa.. macam nak jerit kt dalam dewan tue je.. oh no.. (!) aku ni BODOH sgt ke??? persoalan yg slalu dpertanyakan dalam pala otak.. urmm.. balik dr dewan tue.. xberkata ape2 dgn kengkawan pun.. trus naik ke bilik hostel.. pekup muka dgn bantal.. nangis r puas2.. tapi nasib xbaik.. baby telefon mama.. dgn mengatakan " kak xboleh jawab paper td , sgt susah" dgn teresak-esak.. mama terkejut sebab baby jarang nangis hanya kerna test, final.. 1st time aku meluahkan perasaan terhadap mama.. urmm.. dgn pantas nye  mama sangat marah... family baby sangat garang dgn soal pendidikan ini.. coz tue baby sangat takut jika FAIL utk kali KE-2 .. sampai ke hari ini mama tetap marah kan baby.. ape patut baby wat???mungkin xde rezeki baby nak dapatkan THERMAL SCIENCE A+..
ya ALLAH , ENGKAU tabahkan lah hatiku ini..sampai sekarang teringatkan subjek 2 yg telah mghantui hidupku..


0 Oh IBU (!)





KERANA DIA SEORANG IBU..

“Nurse, boleh saya tengok bayi saya?” ibu muda yang baru bersalin itu bersuara antara dengar dan tidak kepada seorang jururawat. Sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih merah itu. Si ibu menyambut dengan senyum meleret. Dibuka selimut yang menutup wajah comel itu, ciumnya berkali-kali sebaik bayi tersebut berada di pangkuan.

Jururawat kemudian mengalihkan pandangannya ke luar tingkap. Tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga. Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman silih berganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek. Doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran bayi itu normal, sesuatu yang cukup mengembirakan si ibu.

Masa terus berlalu…

Pulang dari sekolah suatu tengahari, anak yang tiada cuping telinga itu yang kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia ejek rakan-rakan. “Mereka kata saya cacat,” katanya kepada si ibu.

Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai kata semangat. Si anak menerimanya dan dia muncul pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga, si anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk Ayah kanak-kanak itu bertemu doktor. “Saya yakin dapat melakukannya jika ada penderma,” kata pakar bedah. Bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban.

Setahun berlalu…

“Anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma, tapi dia mahu dirinya dirahsiakan,” kata si ayah. Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya tambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang.

Rakan-rakan memuji kecantikan parasnya. Si anak cukup seronok, bagaimanapun dia tidak mengabaikan pelajaran. Pada usianya lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik.

“Sebelum saya berangkat keluar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya,” kata si anak berkali-kali.”Tak mungkin,” balas si ayah. “Perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan. Tunggulah, masanya akan tiba.”

“Bila?” tanya si anak.

“Akan tiba masanya anakku,” balas si ayah sambil ibunya mengangguk-angguk. Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya.

Hari yang ditunggu tiba akhirnya. Ketika si anak berdiri di sisi keranda ibunya, perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya yang kaku.

Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada.

“Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya,” si ayah berbisik ke telinga anaknya. “Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui. Tak percaya… tanyalah pada sesiapa pun kenalannya.”

Si anak kaku..

P/s: Begitulah pengorbanan seorang ibu. Biarpun kisah kita tidak seperti ini, ketahuilah semua ibu nalurinya cukup sama. Masa korang kecil, kalau ada seekor nyamuk yang gigit korang, memang satu rumah si ibu cari nyamuk tu. Punyalah marah. Selagi tak mati nyamuk tu, seharian si ibu akan perhatikan korang. Jadi hargailah ibu kita. Lakukanlah apa sahaja untuknya selagi ada masa.

Tuesday, 1 May 2012

0 MANIA - my lovely HAZAMA (!)

Alhamdulillah... dah lama xberstory pasal MY LOVELY haku ni.. HAZAMA lorh.. sedih sikit, xboleh nak tengok MANIA selalu , bz dgn study .. so hanye tgok ulangan d ASTRO xpun tgok UTUBE jew.. :)

http://www.youtube.com/watch?v=NhWFInkd6uA

                                   Mari mengundi sayangku ni.. hazama(!) muaahhxx



LIRIK LAGU : SUATU MASA
Bagaimanakan ku mula
Dan apakah kata-kata
Yang indah untuk diabadikan
Tiap wajah berkisah
Tiap madah bererti
Manakah ilhamku
Cahaya di matamu
Senyum di bibirmu
mengukir seribu tanda pertanyaan
Mungkinkah kau jua dalam kerinduan
Di saat begini aku merindukah
Berhelai-helai surat
Terbiar di depanku
Tak dapat aku utuskan
Ku ramas semua
Dan ku buangkan
Jauh dari pandangan
Lalu aku kesal
Ku kumpul semula
Tak dapat ku nyatakan apa yang ku rasa
Jika engkau tahu di dalam hatiku
Mungkinkah kau sahut jeritan batinku
Dengarkanlah panggilanku
Dengarkanlah lagu untukmu
Angin lalu kau sampaikan
Rasa rindu yang membara
Kepadanya
Warna-warna cintaku
Kian pudar bersama
Malam yang gelap gelita
Entahkan kau rasakan
Apa yang aku rasa
Atau kau tak endah
Tapi ku percaya
Semua telah tertulis
Dan niat suciku takkan disiakan
Dan di suatu masa
Di hari yang indah
Ku hulur tanganku
Lalu kau terima

0 Detik PERKENALAN (!)

Alhamdulillah.. baby masih bernyawa di dunia ini (!) .. baby akan ceritakan kisah persahabatan antara baby dgn seorang jejaka yg cukup baik. Baby mula berkawan dgn die dari kelas , masa tue die terlanggar meja baby dlm kelas dgn pantasnye baby melatah " mak oii buritt.. " bahasa yg sgt xenak.. opss malu nye.. die pun malu coz baby bukan batch kelas die.. mmg patut malu r jawab nya.Beberapa minggu nye, baby terjumpe FB die dalam frenz kawan baby.. Oucchh. photographer rupe nye.. sy pun add die..dan kami mula lah dgn chatting dlm fb . Kemudian, kami bertukar no.fon supaya senang berkomunikasi tentang perjumpaan o kelas.. Alhamdulillah dgn ade nye die, saya bertambah lupekan kisah saya dengan bakal tunang saya.. cukup sempurna bile ada nya kawan. Selepas tue, kami sudah mula ade nye perasaan CEMBURU/ SAYANG antar satu sama lain.. tapi saya sepatut nye xperlu ade perasaan seprti itu.. kerna baru je kenal.. pikr punya pikir.. aarggghh!! malas dh lorh.. aku xnak dh dpemainkan perasaan lagi.. Now, kami menjadi best frenz.. nama je  best frenz tapi cara kami xnampak seperti kawan, sy layan die seperti mana saya menjaga keluarga sy.. jaga makan die.. nak bg die gemuk macam sy.. hehehe.. terima kasih YA ALLAH.. kerna beri peluang kepada saya utk hargai maruah sbg seorang wanita..



Wednesday, 18 April 2012

2 Bodoh ke?



Assalamualaikum uols(!) malam tadi baby sedih sangat.. nangis xberhenti.. sampaikan mata bengkak malam ni.. baby dapat exam paper THERMAL SCIENCE.. tgok2.. aarrgghhh.. kurang dr 30../100 . Baby ni bodoh sgt ke sampaikan xtahu nak jawab ape masa tue..kawan-kawan semua tabahkan hati baby, baby peduli apa semua tue.. tapi ini demi masa depan baby..kadang-kadang baby sampai sanggup berfikir nak bg FO( FAIL AND OUT).. oh nooo..(!) Mana mungkin, boleh camtue, nanti kene toucher dgn mama n papa.. mungkin dugaan ini dh dilemparkan oleh ALLAH.. baby hanya mampu berdoa, supaya hati ku tabah..dan bersabar.. AMIN..(!)

Monday, 16 April 2012

0 Lelaki perlu tahu..(!)

Hari ini saya berkongsi dengan anda, senarai 9 perkara lelaki perlu tahu mengenai wanita. Ia penting untuk kesejahteraan sesuatu perhubungan.

1. SENSITIF
Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian. Apabila seseorang wanita menyatakan dia sedang bersedih tetapi tidak menitiskan air mata, itu bermakna dia sedang menangis dalam hati.


2. CEREWET
Bukan bermaksud ‘fussy’ tidak tentu hala, kadang kala ingin lelaki mengikut kata-katanya sekali sekala. Ikutkan saja kemahuan mereka selagi mampu tetapi ingat jangan mengeluh tidak tentu pasal… ini boleh memburukkan lagi keadaan.


3. HALUS
Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab kesalahan, lazimnya wanita akan ingat kesalahan itu untuk disimpan jadi pengajaran… bukan dendam.


4. IKHLAS
Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui. Semua wanita mahukan seorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati dan lelaki juga perlu ikhlas mencintai wanita.


5. PERASAAN
Wanita suka jika sesekali orang yang disayangi membuat kejutan dengan memberi hadiah, bunga atau sekadar kad ucapan romantis. Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini, dia tidak akan ragu-ragu terhadapmu.


6. PRIHATIN
Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam. Wanita juga mudah jatuh hati pada lelaki yang prihatin dengan selalu ambil berat mengenai mereka dan baik terhadapnya.


7. MANJA
Walaupun dia adalah seorang wanita yang pandai berdikari, naluri mereka masih lagi tetap seorang wanita. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama lelaki, namun juga dengan orang lain seperti sahabat atau keluarga.


8. EGO
Wanita yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi egonya apabila bersemuka dengan yang dicintai. Ini kerana apabila lelaki yang disukai merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!


9. CINTA
Cinta pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus. Apabila lelaki yang dicintainya pertama kali dalam diam memberikan tindak balas positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat.

Namun selepas ganggang telefon diletakkan, dia akan menjerit kesukaan dan tidak sampai sepuluh minit, semua rakan-rakannya akan tahu berita itu!

0 ciri wanita bagi lelaki soleh

*Ciri utama ialah berpegang pd agama*
ciri-ciri ini kita dapat lihat jelas dari raut wajah dan akhlaknya.Dia akan sentiasa menjaga batas dalam pegangan agamanya kerana dia tak akan sesekali melakukan perkara yg bertentangan dgn syariat islam.
* Memahami Lelaki *
setiap lelaki mengimpikan gadis yg memahaminya.Walaupun tanpa bersuara namun dia tau apa yg di mahukan.Ini lah yg mampu menghiburkan mereka.
* Tidak mempamerkan keseksian *
pada kebiasaannya memang lelaki suka melihat wanita yg seksi namun utk dijadikan isteri memang tak.Kerana bagi mereka gadis seperti ini seolah-olah hanya utk hiasan dan utk tayangan pd lelaki lain saja.
* Seorang yang Manja *
kebanyakan lelaki suka pd wanita yg manja atau sedikit keanak-anak kan.Namun mereka juga tak suka jika seseorang wanita itu terlebih manja.
* Berakhlak mulia *
gadis yg berakhlak mulia dilihat daripada tutur kata,cara percakapan,perlakuan serta pandai membawa diri

Friday, 13 April 2012

0 Please.. (!) LUPAKAN DIA..


1. BERHENTI ‘MENGEJAR’ SI DIA.
Jika anda benar-benar inginkan dia kembali, inilah cara yang terbaik. Jika anda fikirkan dengan cara menelefon si dia setiap hari memujuk rayu untuk kembali bersama dengan, meninggalkan sms atau e-mail yang penuh dengan pengharapan supaya dia kembali bersama anda akan membuatkan dia kembali, anda silap! Malahan… ini akan membuatkan dia semakin benci dengan anda.

2. BERHENTI MENJADI STALKER
Berhentilah daripada terus mengintip si dia… Cuba anda bayangkan, jika anda berada pada situasi dia, apa yang akan anda fikir tentang ex anda yang sering mengintip anda? Sudah tentu anda akan rasa rimas dan fikir dia seorang yang gila dan berbahaya!

3. ELAKKAN KEMURUNGAN
Jika anda rasa dengan cara menyeksa diri sendiri seolah-olah tiada lagi makna untuk hidup, tidak mahu bersosial, duduk terperap saja dirumah dan sering menangis mampu membuatkan si dia berasa simpati dan serba salah, anda silap. Dia juga mempunyai hidup dia sendiri dan jika dia ingin kembali dengan anda semata-mata untuk menjaga hati anda, adakah itu dinamakan cinta? Gunakan cara yang lebih baik untuk kembali bersama.
4. PERBAIKI DIRI ANDA
Cuba fikirkan kembali kenapa hubungan anda terputus. Mungkin kerana perangai anda sendiri yang tidak menghargai dia dengan baik. Jadi, belajarlah untuk menjadi seseorang yang lebih baik. Belajar menjadi seseorang yang mampu menghargai diri seseorang. Berhenti menyalahkan diri dia kerana anda kena faham, anda tidak boleh mengubah seseorang anda tetapi anda boleh mengubah diri anda dan apabila anda berubah, seseorang itu juga akan berubah.

5. KEKAL BERINTERAKSI
Berpisah bukan bermakna tidak boleh bertegur sapa. Anggaplah dia sebagai kawan walaupun hakikatnya anda rindukan saat-saat bersama. Gunakan sms, facebook dan sebagai platform untuk kekal berhubung. Elakkan berbual tentang hubungan yang lepas. Siapa tahu, si dia akan teringat kembali saat manis bersama dan akan kembali terima anda.

6. BUAT PERUBAHAN
Jika sebelum ini anda tidak mementingkan penampilan, mulalah jaga penampilan anda. Tunjukkan kepada si dia yang anda mampu menjadi lebih baik selepas anda berpisah. Mungkin ada orang lain yang akan jatuh hati terhadap penampilan anda.

7. BIARKAN DIA YANG MENGEJAR ANDA
Jika anda yang meminta perpisahan, andalah yang perlu memberitahu kepada dia bahawa anda inginkan kembali perhubungan anda. Tetapi jika si dia yang meninggalkan anda, biarkan dia yang meminta untuk kembali bersama. Dengan cara itu, dia akan lebih menghargai anda setelah kembali bersama…

0 Tanda – tanda Dia Serius Dengan Anda

Saat anda sedang melakukan PDKT kepada seseorang, sering kali anda merasa penasaran atau bertanya – Tanya pada diri anda sendiri. Seriuskah dia dengan saya atau hanya sekedar  menganggap teman saja.

Lalu bagaimana caranya untuk mengetahui dia serius dengan anda atau tidak ? Berikut ini tanda – tandanya jika dia munyukai dan ingin serius dengan anda, saat melakukan PDKT.

Selalu ingin tahu kabar anda
Si dia akan selalu penasaran dan ingin tahu kabar tentang anda. Hal ini dilakukannya untuk mengenal anda lebih dalam. Hal ini merupakan tanda atau sinyal dari si dia bahwa ia ingin menjalin hubungan yang lebih serius.

Sering Telp/Sms
Saat ia sedang beraktifitas dan sibuk , dia akan berussaha untuk tlp atau sekedar mengirim sms kepada anda. Dan ini pertanda kalau si dia sedang memikirkan anda.

Gugup dan salah tingkah
Saat dia bertemu dengan anda pada situasi ata kondisi apapun, si dia tampak sedikit gugup dan salah tingkah. Hal ini disebabkan benih – benih cinta telah tumbuh dalam hatinya.

Curi pandang dan cari perhatian
Disaat sedang kumpul bersama teman – temannya, dan anda juga berada di sana, sidia pasti akan mencuri – curi pandang dan cari perhatian kepada anda. Tanpa di sadari ia akan menatap anda cukup lama. Ini pertanda kalau sidia jatuh hati sama anda.

Nah jika anda sudah tahu tanda – tanda dari sidia. Tinggal tunggu waktunya saja untuk berlanjut menjalin hubungan kearah yang lebih serius.

0 Mengatasi Cinta Bertepuk Sebelah Tangan

Tips Mengatasi Cinta Bertepuk Sebelah Tangan


Sakit hati, kecewa atau bahkan merasa malu bila kita menyadari bahwa cinta yang kita bangun ternyata hanya bertepuk sebelah tangan. Ironis sekali kedengarannya. Namun tidak dapat dipungkiri bahwa hal tersebut bisa terjadi pada siapa saja. Bahkan terkadang kamu yang mengalaminya akan merasa bahwa kamu yang berlaku salah. Karena terlalu membesarkan perhatian yang kamu terima dari seseorang.
Namun kehidupan akan terus berjalan. Tidak perlu menyesali secara berlebihan apa yang menimpa kamu. Yakinkan bahwa mungkin orang yang kamu sukai bukan orang terbaik yang patut mendapatkan cinta kamu. Berikut ini ada beberapa hal yang dapat kamu lakukan untuk menolong diri kamu sendiri dan mengeluarkan diri kamu dari rasa sedih yang terkadang berkepanjangan.

1. Sadari Posisi Kamu
Sadarilah, betapa besar rasa suka kamu pada dirinya, dia tidak akan membalas perasaan kamu. Kamu tidak bisa membuat seseorang jatuh cinta pada kamu walaupun segigih apapun usaha kamu. Lebih baik kamu berusaha mencari kesibukan untuk menghilangkan perasaan kamu yang besar padanya.

2. Yakinkan Bahwa Kita Akan Mendapatkan Yang Terbaik
Kamu pantas mendapatkan seseorang yang menghargai dan peduli dengan kamu. Untuk itu tanamkan keyakinan pada diri kamu bahwa suatu saat kamu akan memperoleh yang terbaik, seperti yang diharapkan. Dengan keyakinan seperti itu kamu bisa menanamkan rasa percaya diri untuk melangkah ke masa depan yang lebih baik.

3. Jangan Menyalahkan Diri Sendiri
Kebanyakan dari kamu mungkin akan menyalahkan diri sendiri dengan mempertanyakan kenapa hal ini bisa menimpa kamu. Seandainya lebih berhati-hati dan tidak mengembangkan perasaan lebih jauh atas semua perhatian dan kasih sayangnya, mungkin hal ini tidak akan pernah terjadi. Hal seperti itu akan kerap menghantui pikiran kamu. Tapi untuk saat ini jauhkan rasa bersalah dari hati kamu. Jangan buat pengandai-andaian. Dan jangan pernah membayangkan hal-hal yang tidak berguna.

4. Jangan Mengembangkan Perasaan Kamu
Mungkin kamu sempat berpikir bahwa penolakan tersebut hanyalah masalah waktu. Dan kamu berusaha memperbaiki diri habis-habisan untuk mendapatkan perhatiannya kembali. Jangan pernah mencoba-coba mendapatkannya kembali, kamu tidak akan pernah berhasil. Sepertinya hal tersebut telah terlambat. Jika ingin berubah lakukan untuk diri sendiri. Dan sekarang sudah waktunya memikirkan diri kamu sendiri.

5. Carilah Orang Lain Yang Mengerti Kamu
Saat seperti ini adalah saat yang tepat untuk mencari teman sebanyak-banyaknya. Atau mencari keluarga atau teman yang dapat memahami perasaan kamu. Berbagilah dengan mereka, siapa tahu dari mereka,kamu mendapatkan pelajaran yang patut diikuti.

6. Tekuni Hobi
Lakukan hobi ataupun segala sesuatu yang membuat kamu gembira. Lepaskan pikiran dan perasaan dari segala sesuatu yang sudah lewat. Caranya dengan menyibukkan diri.

7. Buka Lembaran Baru
Tutup kesedihan kamu. Buka lembaran baru dalam kehidupan . Bila merasa marah, kecewa atau hal yang lainnya, mungkin hal tersebut perasaan yang wajar dan normal-normal saja. Tapi tentukan kapan kamu harus melepaskan “masa berkabung” dengan menentukan cita-cita dan harapan baru.

8. Jangan Terburu-buru Mencari Pengganti
Jangan terburu-buru mencari orang lain sebagai pengganti. Tidak adil untuk orang tersebut. Berikan waktu untuk diri kamu supaya pulih terlebih dahulu dan bisa menerima kehadiran seseorang dengan sepenuh hati bukan karena ingin lari dari kenyataan.

9. Jangan Terlalu Obsesif
Jika kamu merasa tidak dapat mencegah diri untuk mengejar-ngejarnya, carilah bantuan secara profesional.
Masa depan kamu terbentang luas. Bangkit dari kesedihan dan Badai pasti berlalu. Dan cita-cita kamu akan mudah dicapai dengan pikiran dan hati yang jernih. Bila belum bisa bangkit dari rasa tersebut, kamu akan ketinggalan satu langkah di belakang dari orang lain.